Neconstituționalitatea art. 164 alin. 1 Cod civil

In 16 iulie 2020, prin Decizia 601, Curtea Constitutionala a decis neconstitutionalitatea art. 164 alin. 1 Cod civil, care prevedea punerea sub interdictie a persoanelor fara discernamant : “Măsura punerii sub interdicție judecătorească reglementată de art.164 alin.(1) din Codul civil nu este însoțită de suficiente garanții care să asigure respectarea drepturilor și a libertăţilor fundamentale ale omului. Aceasta nu are în vedere faptul faptul că pot exista diferite grade de incapacitate și nici de diversitatea intereselor unei persoane, nu se dispune pentru o perioadă determinată de timp și nu este supusă unei revizuiri periodice.”

Asadar, a ramas un vid legislativ privind aceste persoane. Anul acesta, in 14 iunie, prin Decizia nr. 357/2021, Primul ministru a decis infiintarea unui Comitet pentru redactarea propunerilor de lege ferenda pentru conformarea cu dispozitiile Curtii Constitutionale.

Scopul Comitetului este de a asigura o abordare coerentă și coordonată a procesului de reglementare privind noile măsuri de ocrotire și suport în luarea deciziei pentru persoanele cu dizabilități, concretizat în propuneri de amendare a legislației primare și secundare în domeniu.

Asteptam cu interes reglementarile in domeniu.